Articole

Utilizarea sedarii asociata anesteziei locale clasice, realizata de medicul stomatolog, este o practica din ce in ce mai frecvent intalnita in cadrul tratamentelor stomatologice si interventiilor chirurgicale complexe oro-maxilo-faciale, oro-dentare si implantologice in clinicile stomatologice.

Analgosedarea este o interventie mai complexa decat inhalosedarea cu protoxid de azot, fiind o sedare profunda, in care se pierde contactul cu realitatea cu scopul de a asigura confortul, siguranţa şi satisfacţia pacientului pe parcursul procedurii stomatologice / chirurgicale care astfel va parea mult mai scurta si mai placuta.

In functie de amploarea interventiei si de terenul pacientului evaluarea riscului anestezic va fi realizata de catre medicul anestezist cu cateva zile inainte de interventie sau chiar in ziua interventiei pe baza anamnezei si a unui set de analize uzuale.

Analgosedarea presupune injectarea intravenoasa (in bolus sau in perfuzie continua) a unei combinatii de medicamente anestezice, sub stricta supraveghere a unui medic anestezist – reanimator, care monitorizeaza permanent starea pacientului pe intreaga durata a interventiei.

Medicamentele administrate reduc anxietatea, asigură analgezie şi conferă un grad de amnezie intraoperatorie, fără a interfera cu capacitatea pacientului de a interacţiona cu echipa medicală

Doza de anestezic administrata este adaptata continuu la necesitatile fiecarui pacient in parte.

Pacientul este linistit, perioadele de somn variaza de la profund la superficial, adaptate la timpii operatori, in functie de necesitatea chirurgului de a colabora cu pacientul, iar trezirea, dupa incheierea interventiei, este rapida.

Substanţele administrate în scopul sedării conştiente au un profil înalt de siguranţă, intră rapid în acţiune după administrare, au durată scurtă de acţiune (doar pe durata procedurii) şi nu au efecte indezirabile semnificative, permiţând o recuperare rapidă a pacientului care, după o scurtă perioadă de supraveghere postoperatorie (de aproximativ 20 minute ) poate părăsi, de preferinta insotit de un apartinator, clinica stomatologică. Nu este indicat condusul masinii in ziua interventiei.

Analgosedarea intravenoasa este recomandata:

  • pacientilor care doresc evitarea disconfortului produs de interventia chirurgicala
  • pentru o toleranta mult mai buna la anestezia locala, la pozitia in scaunul stomatologic si la manevrele chirurgicale, permitand cresterea duratei interventiei si reducerea etapelor de rezolvare a problemelor stomatologice
  • in cazul pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare sau respiratorii, antecedente de lipotimii la manevrele stomatologice , antecedente alergice sau alte probleme cronice de sanatate ce necesita supraveghere si monitorizare de catre medicul anestezist – reanimator
  • in cazul pacientilor anxiosi, cu “frica de stomatolog” , de interventiile chirurgicale , de injectii, care nu vor sa-si aminteasca experienta actului chirurgical
  • in cazul copiilor si adultilor cu nevoi speciale, greu cooperanti
  • in cazul pacientilor cu reflex de voma accentuat