Articole

Esti speriat de dentist? Nu iti face griji, nu esti singurul. Iata cateva sfaturi utile pentru a te ajuta sa depasesti frica, sau cel putin sa nu fugi de vizita la dentist.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 1

Intelege ca temerile tale sunt normale. Frica de medicii stomatologi este foarte frecventa. Sa recunoastem – mersul la dentist nu este distractiv; stomatologii opereaza intr-o zona sensibila a corpului. De multe ori o experienta dentara neplacuta din copilarie, are efecte pe termen lung la varsta adulta. Astazi, stomatologii sunt bine pregatiti si au instrumente si tehnici pentru a minimiza disconfortul.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 2

Gaseste un dentist bun pentru tine. Gaseste un dentist care iti intelege teama si este dornic pentru a te ajuta sa te simtiti confortabil. Discutati cu persoane pe care le cunoasteti despre medicii lor stomatologi, pentru a gasi unul care este simpatic. Programati o vizita la cabinet doar pentru o consultatie. Acest lucru va va oferi oportunitatea de a evalua cabinetul. In cazul in care cabinetul ti se pare ciudat, mergi mai departe – acest dentist nu este pentru tine.

Etapa 3
Imprieteneste-te cu medicul dentist. Incepi prin al cunoaste putin. Intreaba-l despre ziua lui, si spune-i despre a ta. Discutati despre hobby-urile tale, munca ta, lucruri pe care le aveti in comun. Cunoscandu-l pe medicul dentist te va ajuta sa te simti mai confortabil in cabinetul sau si te va ajuta sa risipesti anxietate ta in legatura cu venirea la cabinet.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 4

Sa stii ca nu trebuie sa faci totul dintr-o data. Programeaza un consult, astfel incat sa te poti intalni cu dentistul. Apoi, vino inapoi pentru o curatare. O intalnire fara tensiune te va ajuta sa faci fata

Cum să depășești teama de dentistEtapa 5

Pentru temeri extreme, consulta un psiholog bun sau consilier. Daca ai frica mare de medicul stomatolog astfel incat nici nu te poti duce in cabinet, apeleaza la ajutorul psihologic. Fobiile pot fi tratate folosind tehnici cum ar fi terapia de desensibilizare, care este foarte eficienta.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 6

Foloseste un obiect care sa elimine stresul. O mingie tinuta in mana pentru a fi stransa ori de cate ori incepi sa te simti nelinistit. Acesta te va elibera de stres.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 7

Ia o carte distractiva pentru a citi, sau sa asculti muzica in timp ce astepti intrarea la medicul stomatolog.. Acest lucru va ajuta sa te concentrezi si sa te relaxezi.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 8

Concentreaza-te pe respiratie pentru a te calma. Respira adanc, tineti respiratia un pic, si apoi expira incet. Daca simti ca ai un atac de panica ajuta sa respiri adanc din stomac, mai degraba decat din piept

Cum să depășești teama de dentistEtapa 9

Adu-ti un prieten sau un membru al familiei pentru sprijin moral. Daca simti ca esti prea stresat sau nervos sa treci prin asta singur, cere unui prieten sau membru de familie sa te insoteasca. Asigura-te ca aceasta persoana este „”prieten” cu medicii stomatologi si astfel vei fi relaxat si fericit.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 10

Imagineaza-ti o experienta pozitiva. Considera ca venirea la cabinetul stomatologic are ca rezultat final un zambet frumos, sanatos.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 11

Gandeste pozitiv. Aminteste-ti ca atunci cand treci prin acest lucru, dai dovada ca esti o persoana puternica, care are grija de corpul sau.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 12

Programeaza-ti o data, dupa ce ai mers la dentist, pentru a face ceva distractiv.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 13

Intelege ca interventiile dentare sunt sigure si usoare, si poate fi chiar distractiv. Nu e sfarsitul lumii! Este de fapt un fel de distractie, atunci cand buze se simt amortite. Poti simti cum buza simte cu sufletul la gura in sus.

Cum să depășești teama de dentistEtapa 14

Daca tot nu, atunci sedarea este o optiune. Desi acest lucru ar trebui utilizat doar in ultima instanta, dentistul poate oferi o serie de optiuni de sedare. Acestea variaza de la a oferi o pastila pe care sa o luati cu o ora inainte de a veni la cabinet pentru a te calma, inainte de anestezie generala. Novocaina va amorti gura, astfel incat sa nu simti durere, dar multi oameni se tem de ac. Un medic dentist poate folosi un anestezic local pentru a amorti zona Inainte de a Incepe o injectare.

Sursa: wikihow.com