Endodonţie / Odontologie

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul infectiilor pulpei dentare si a complicatiilor acestora. Cu alte cuvinte, endodontia se ocupa cu tratamentul cariei complicate, cand bacteriile prezente in procesul carios au infectat pulpa dentara si, intr-un stadiu mai avansat, parodontiul apical sau altfel spus tesuturile din jurul radacinii unui dinte.

Obiective principale ale endodontiei

Tratamentul endodontic are urmatoarele obiective principale:

  • intr-o prima faza, eliminarea durerilor si a disconfortului
  • tratamentul si dezinfectia tuturor zonelor afectate
  • obturarea definitiva a canalelor radiculare cu un material nerezorbabil (nu se dizolva) si compact

Obturatia radiculara definitiva reprezinta finalul oricarui tratament endodontic, fiind vizibila pe radiografiile efectuate dupa tratament. Tratamentul endodontic se desfasoara pe parcursul mai multor etape, fiind particularizat in functie de situatia clinica a pacientului si de semnele si simptomele pe care acesta le prezinta.

Punerea diagnosticului corect

Pentru aceasta, medicul stomatolog are nevoie de date clinice si, aproape intotdeauna, de radiografii dentare. Practic, se deschid 3 posibilitati de diagnostic in functie de gradul de afectare al pulpei dentare

Tratamentul consta in curatarea minutioasa a canalelor radiculare ( tratamentul mecanic ) si obturarea definitiva a acestora. Desi, de cele mai multe ori, canalele se pot obtura definitiv in aceeasi zi, exista posibilitatea aplicarii unui tratament medicamentos timp de 1 sau 2 sedinte.

Daca afectarea parodontiului apical este mica sau medie (granuloame, chisturi mici) se indica tratamentul endodontic al dintelui. Acest tratament poate dura mai multe sedinte in functie de gradul infectiei si complexitatea cazului. Tratamentul endodontic este cea mai buna conduita de tratament si se aplica ori de cate ori se poate.

Daca afectarea parodontiului apical este mare (chisturi gigante) dar dintele are o stabilitate buna in os, se poate indica operatia dintelui prin rezectie apicala. Indicatia se poate face doar la fata locului si, uneori, doar dupa consultarea cu chirurgul maxilo-facial. In ultimul timp s-a restrans foarte mult numarul rezectiilor apicale in favoarea tratamentelor medicamentoase.

In sfarsit, daca dintele nu mai are stabilitate in os, este foarte distrus sau infectia apicala este extrem de intinsa, va trebui sa se opteze pentru extractie. Pentru a preintampina consecintele nefaste ale pierderii dintilor, este extrem de important ca, dupa extractie, sa se restaureze lipsa printr-o lucrare dentara. Dupa punerea diagnosticului si stabilirea planului de tratament, se trece la etapa practica. Tratamentul endodontic se desfasoara de-a lungul a 3 etape.

Tratamentul mecanic al canalelor radiculare

Este o etapa foarte importanta. Canalele radiculare trebuie curatate de toate resturile infectate si dentina alterata. In caz contrar, celelalte etape nu mai au, practic, nici un efect. Are mai multe faze :

Curatarea cavitatii carioase

Inainte de inceperea tratamentului mecanic al canalelor, cavitatea carioasa trebuie curatata de toate resturile si dentina infectata. De asemenea, se indeparteaza in totalitate pulpa coronara si se pot face spalaturi cu substante antiseptice.

Reperarea canalelor radiculare si stabilirea lungimii acestora

Cu ajutorul unor ace speciale, cu partea activa in forma de spirala, se repereaza canalele radiculare, se incearca sondarea lor si se masoara lungimea acestora. Numarul, pozitia si dimensiunile canalelor radiculare difera in functie de tipul de dinte. De obicei, molarii au 3 canale radiculare, premolarii 1 sau 2, iar restul dintilor cate 1 canal radicular, dar acest numar poate fi diferit de la pacient la pacient.

In aceasta faza, se poate face o radiografie cu acele in canal pentru a fi siguri ca s-a patruns pe toata lungimea canalului radicular, lucru extrem de important.

Daca pe radiografie se vede ca acele au patruns pe canalul radicular pana la varf, se noteaza lungimea corecta a fiecarui canal radicular.

Daca pe radiografie se vede Endodonţie / Odontologie

curatarea cavitatii carioase si tratamentul mecanic al canalelor radiculare

 

Tratamentul mecanic propriu-zis

Dupa sondarea si masurarea lungimii fiecarui canal, se trece la curatarea efectiva a acestora. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unor ace de canal speciale care au partea activa in forma de “bradulet”.
Aceasta forma asigura atat curatarea eficienta a canalelor cat si indepartarea resturilor din canal la scoaterea acelor.

Curatarea se face prin miscari de du-te-vino atente de-a lungul canalului radicular.Se incepe cu acele cele mai subtiri si se trece, treptat, la ace din ce in ce mai groase. Astfel, canalul va creste in grosime pe parcursul tratamentului fapt care va permite si o obturare mai eficienta a acestuia in ultima faza.

La sfarsitul acestei faze, canalul radicular va avea forma unui con cu varful spre apex(varful radacinii) si o grosime suficienta pentru a permite aplicarea in canal atat a materialelor de tratament cat si, ulterior, a materialelor de obturatie de canal definitiva. Curatarea trebuie sa fie perfecta.

Tratamentul medicamentos al canalelor radiculare

Aceasta etapa este foarte importanta in cazul unei infectii care a difuzat in tesuturile inconjuratoare dintelui, dar este binevenita si daca infectia este mai restransa. Dupa tratamentul mecanic al canalelor, se aplica pe acestea, materiale cu rol antiinfectios care vor trebui sa influenteze atat bacteriile sau microbii prezenti in canalele radiculare cat si, mai important,microbii care au difuzat in tesuturile de sub canalele radiculare. Pentru aceasta, este foarte important ca materialele de tratament sa se aplice pana la varful radacinilor dintelui pentru a fi cat mai apropiate de microbii si bacteriile pe care incearca sa le influenteze.

Este foarte importanta prezenta pacientului la toate programarile, deoarece, aceste paste se resorb(dizolva) in timp. Pastrarea pe canal a acestora pe timpul mai multor luni poate provoca o reinfectie a canalelor radiculare.

Obturatia de canal definitiva

Obturatia de canal definitiva sau obturatia radiculara este etapa finala a oricarui tratament endodontic. Pentru a asigura succesul acestuia, obturatia trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

  • Sa nu se dizolve in timp
  • Sa ajunga pana la varful canalului ( pana la apex )
  • Sa fie compacta si continua

Toate aceste proprietati sunt esentiale pentru a garanta tratamentului endodontic un prognostic cat mai bun si de durata.

Retratamentul Endodonţic

Retratamentul endodontic se efectueaza pe dinti care au dezvoltat complicatii sub obturatia definitiva de canal. Asadar, acesti dinti au fost tratati endodontic in trecut. Diagnosticul se va pune doar dupa efectuarea examenului radiologic.

Endodonţie / OdontologieEndodonţie / Odontologie

Rx: indicatie retratament endodontic (stanga) / Rx: dupa efectuarea retratamentului (dreapta)

 

Ca si tratament, metoda ideala si cea mai des folosita consta in indepartarea in totalitate a materialelor de obturatie de pe canale si apoi, efectuarea tratamentului endodontic corect. Tratamentul endodontic urmeaza exact pasii tratamentului clasic descris mai sus.

Inainte de inceperea retratamentului, medicul stomatolog se va asigura ca dintele are o implantare buna in os, nu a dezvoltat complicatii prea mari pentru a fi tratat si are o rezistenta suficient de mare pentru a fi refacut ulterior prin obturatii, coroane dentare sau, dupa caz, folosit ca stalp pentru alte lucrari protetice.

Preţuri Endodonţie / Odontologie

extirpare vitala 80 lei
extirpare devitala 80 lei
obturatie de canal clasica 80 lei
obturatie de canal prin condensare (dinte monoradicular) 150 lei
obturatie de canal prin condensare (dinte pluriradicular) 250 lei
tratament gangrena 30 lei / sedinta
anestezie 15 lei
obturatie compozit clasa I 90 lei
obturatie compozit clasa II 100 lei
obturatie compozit clasa III 110 lei
obturatie compozit clasa IV 110 lei