Tratamente protetice

Protetica dentara este acea ramura a medicinei dentare care se ocupa de inlocuirea si reabilitarea functiilor aparatului dento-maxilar prin proteze mobile sau fixe folosind tesuturile anatomice ale pacientilor.Protetica pe implanturi foloseste ca si suport o structura artificiala respectiv implantul dentar(aici hyper link catre implantologie). Aceste proteze refac functia masticatorie,estetica si functionala.

Puntea dentara este o lucrare protetica fixa utilizata in medicina dentara pentru restaurarea morfologica a dintilor absenti de pe arcadele dentare sau pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante.

Puntea dentara

Puntea dentara este utilizata in special in tratamentul lipsei a unui sau mai multi dinti, avand functia de a compensa functiile masticatorie, estetica si fonetica a dintilor absenti, precum si de a preveni complicatiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dintilor.

Partile unei punti dentare

Puntea dentara este alcatuita din 2 componente:

  • Elementele de agregare sunt coroane dentare cu ajutorul carora puntea se sprijina pe dintii stalpi. Opunte dentara trebuie sa aiba minim 2 elemente de agregare. In functie de intinderea puntii, numarul lor maxim poate varia.
  • Corpul puntii este partea care inlocuieste dintii absenti. Este pozitionata de obicei intre elementele de agregare, desi exista cazuri in care se situeaza in afara lor ( punti in extensie ). O punte poate avea mai multe corpuri in functie de numarul de spatii libere intre dinti pe care le restaureaza.

Structura puntii dentare

Corpul de punte si elementele de agregare nu sunt lipite ulterior confectionarii. Ele sunt turnate impreuna pentru a asigura structurii o rezistenta superioara.

Dintii pe care se sprijina puntea dentara prin elementele de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

Rolul puntilor dentare

Puntile dentare au 2 roluri majore: inlocuirea dintilor absenti si prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor.

Inlocuirea dintilor absenti

Este principalul rol al puntilor dentare. Acestea trebuie sa compenseze functiile dintior pe care ii inlocuiesc cat mai aproape de starea de dinainte de efectuarea extractiilor dentare. De asemenea, puntile trebuie sa restaureze cat mai adecvat si dintii stalpi care vor fi slefuiti.

Functia masticatorie

Puntile dentare, fiind fixate definitiv pe dintii stalpi, vor transmite fortele masticatorii de-a lungul radacinii acestora in osul alveolar. Este o transmitere foarte apropiata de natural a acestor forte, avand ca rezultat un confort bun in timpul masticatiei.

Intensitatea fortelor masticatorii transmise fiecarui dinte stalp depinde de intinderea puntii si de calitatea dintilor stalpi.

p3

Priviti imaginea de mai sus : toate fortele care actioneaza asupra corpului de punte in timpul masticatiei se vor transmite dintilor stalpi.

Spre deosebire de punti, protezele totale de exemplu, transmit toate fortele masticatorii gingiei de sub ele. Este si motivul pentru care confortul masticator este inferior, iar obisnuirea cu asemenea lucrari se face ceva mai greu.

Foarte important: In cazul puntilor dentare, nu se transmite nici o forta gingiei si osului de sub corpul de punte. Practic, intreaga masticatie se realizeaza pe dintii naturali si nu pe gingie. Este aspectul care da procesului masticator un confort excelent.

Functia estetica

Pierderea dintilor afecteaza grav estetica, mai ales daca este vorba de o zona vizibila. De aceea, refacerea functiei estetice este, pentru multi pacienti, cel mai important deziderat.

Refacerea cat mai adecvata a esteticii pacientilor depinde foarte mult de materialele din care va fi confectionata puntea dentara. Puntile ceramice, mai ales cele pe schelet de zirconiu ofera un important avantaj comparativ cu alte tipuri de punti.

p4

Functia fonetica

Este afectata mai ales in lipsa dintilor frontali superiori. Datorita faptului ca puntile dentare sunt lucrari fixeputin voluminoase (spre deosebire de protezele dentare de exemplu), reobisnuirea cu vorbitul normal se face foarte rapid dupa cimentarea puntilor (1-2 zile).

Prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintiilor

In urma extractiilor dentare, in cavitatea bucala se produc, in timp, importante modificari care pot perturba grav functiile aparatului dentar. De asemenea, aceste modificari pot complica serios etapele realizarii puntilor dentare.

Prevenirea acestor complicatii va fi cu atat mai eficienta, cu cat puntea dentara se va executa mai rapid dupa pierderea dintilor.

Preţuri Tratamente Protetice

coroana provizorie Tempbond 40 lei
pivot metalic 150 lei
pivot fibra de sticla 150 lei
coroana metalo-acrilica 250 lei
coroana metalo-compozit 75 eur
coroana metalo-ceramica 110 eur
coroana de invelis metalica 100 lei
dezcimentat lucrari 40 lei
proteza partiala 800 lei
proteza totala 1000 lei
proteza scheletata cu 2 sisteme speciale 450 eur
reparatie proteza 100 lei
rebazare proteza 130 lei
adaugare dinte / croset / proteza 80 lei
cimentare lucrare 10 lei / dinte