Fiziodent

Endodontie

Endodontia (tratamentul de canal al radacinilor) este necesara atunci cand pulpa dentara este infectata prin leziuni odontale (carii) sau traumatisme.

Tratamentul de canal al radacinii radicular este o procedura precisa ce necesita timp si atentie din partea medicului. Tratamentul endodontic se desfasoara pe parcursul mai multor etape, fiind particularizat in functie de situatia clinica a pacientului si de semnele si simptomele pe care acesta le prezinta.

Tratamentul de canal nu este o procedura dureroasa. se foloseste un anestezic local care ce elimina sesibilitatea dureroasa a nervului.

Tratamentul endodontic are urmatoarele obiective principale:

  • intr-o prima faza, eliminarea durerilor si a disconfortului
  • tratamentul si dezinfectia tuturor zonelor afectate
  • obturarea definitiva a canalelor radiculare cu un material nerezorbabil (nu se dizolva) si compact

In centrul dintelui este pulpa. Pulpa este o colectie de vase de sange care ajuta la construirea dintelui din jur. Infectia pulpei poate fi cauzata de traumatisme la nivelul dintelui, carii profunde.

Afectarea pulpei dentare i pot fi identificata prin semne si simptome specifice ca sensibilitate la temperatura sau durere la nivelul dinților. Sunt situatii in care afectatarea complexului vasculo nervos al dintelui poate apare fara răsunet clinic, ca de exemplu necroza.

In general, un tratament de canal este tot ceea ce este necesar pentru a tratata in mod corect dintele. Ocazional, aceasta procedura nechirurgicala nu este  suficienta pentru a tratata dintele. In aceasta situatie se recomanda interventia chirurgicala.