Fiziodent

Implantologia Dentara

Implantologia este specialitatea stomatologica chirurgicala ce include interventiile prin care dintii pierduti sau grav deteriorati sunt inlocuiti cu implanturi dentare.

Daca nu ati avut pana acum un implant dentar, conceptul si procesul pot fi confuze si straine, deoarece implanturile nu sunt ceea ce majoritatea oamenilor considera stomatologie de zi cu zi. Cu toate acestea, implanturile au devenit rapid standardul de excelenta pentru inlocuirea dintilor dupa ce au fost introduse in stomatologie la inceputul anilor 1980, datorita cat de versatilitatii si predictibilitatii acestora.

Implanturile dentare sunt fabricate din titan, unul dintre cele mai bio-materiale compatibile de pe piata, ceea ce inseamna ca, chiar daca aveti o alergie la metal, sunteti inca probabil un candidat excelent pentru implanturi. Implantul este proiectat sa functioneze ca radacina unui dinte, ceea ce inseamna ca este plasat in intregime in osul maxilarului, la fel cum este si radacina naturala a dintelui tau. Portiunea superioara a implantului poate fi un singur dinte, o parte a unei punti care ajuta la inlocuirea mai multor dinti sau o componenta conceputa pentru a imbunatati o proteza sau o proteza partiala.

Poate sa arate si sa functioneze ca dintii naturali
Implanturile individuale imita un dinte natural mai bun decat orice alta optiune din stomatologie. Si spre deosebire de punti sau proteze, rezistenta muscarii implantului este adesea mai puternica decat un dinte natural.

Proiectat pentru a fi o solutie pe termen lung
Desi puntile au fost utilizate cu succes in stomatologie de sute de ani, acestea reduc in general durata de viata a dintilor care le sustin si deseori trebuie inlocuite de mai multe ori de-a lungul anilor. Implanturile asa cum le stim au fost introduse la inceputul anilor 1980, ceea ce inseamna ca cercetarile noastre actuale au doar 35 de ani in acest moment. In ultimele trei decenii, implanturile s-au schimbat si s-au imbunatatit mult pentru a fi restaurari foarte previzibile. Deoarece sunt atasate de un corp uman, nu se poate garanta nimic, dar anticipam ca implanturile care sunt bine intretinute vor dura multe decenii si, speram, pe viata.

Preveniti pierderea oaselor si miscarea dintilor
Fara stimulare, oasele noastre se atrofiaza si se micsoreaza. Cand un dinte este indepartat, osul folosit pentru a sustine acel dinte se va resorbi in timp, creand defecte sau scobiri, modificari de forma a fetei si prabusirea obrajilor si a buzelor pentru a face pacientul sa para mai in varsta decat este de fapt.

Cand sunt plasate implanturi, fortele de mestecat sunt transmise prin refacerea in os. Aceste forte stimuleaza osul, astfel incat acesta sa mentina densitatea si volumul pentru a sprijini implantul, la fel cum o face dintii naturali din jur. De asemenea, dintii nostri prefera sa aiba parteneri: daca un dinte este indepartat, dintele opus se va misca adesea din os, deoarece nu exista contact. Dintii vor, de asemenea, varful sau avansa in zonele lipsa dinti care pot modifica si perturba muscatura corespunzatoare.

Versatilitate
Cea mai obisnuita imagine a unui implant dentar este cea care sustine o singura coroana, dar pot fi utilizate intr-o varietate de indicatii. Implanturile plasate in dinti multipli sunt capabile sa sprijine puntile pentru a maximiza numarul de dinti inlocuiti cu un numar mai mic de implanturi.

Atunci cand un pacient a pierdut osul, patru sau mai multe implanturi pot fi plasate pentru a sustine pana la o proteza de arc complet care inlocuieste dintii si osul folosit pentru a-i sustine.

Pacientii cu proteza partiala si completa beneficiaza foarte mult de implanturi, deoarece se pot aseza capete deasupra implanturilor in loc de coroane si poduri. Aceste capturi ajuta proteza sa se fixeze si asigura o imbunatatire majora a stabilitatii, confortului, fortelor de mestecat si foneticii.

Un set de proteze complete poate oferi aproximativ 25% din fortele de mestecat pe care le poate oferi o gura de dinti sanatosi. Prin adaugarea a doar doua implanturi la pozitiile canine inferioare, pacientul se imbunatateste la aproximativ 60% din capacitatea de mestecare anterioara. Cu fiecare implant suplimentar, aceste forte cresc si protezele pot fi proiectate pentru a fi mai mici si mai putin greoaie, ceea ce imbunatateste, de asemenea, gustul, confortul si estetica.

Poate fi modificat sau actualizat
Portiunea superioara a implantului poate fi modificata sau actualizata de-a lungul vietii pacientului. Daca un implant a fost plasat pentru prima data pentru a inlocui un singur dinte lipsa, acesta poate fi schimbat pentru a ajuta la sustinerea unei punti daca dintii din apropiere sunt extrasi mai tarziu. Daca multi sau toti dintii unui pacient sfarsesc prin a fi indepartati, coroana sau podul pot fi schimbate intr-o clipa pentru a ajuta la sprijinirea unei proteze partiale sau complete. Aceasta capacitate de a modifica un implant ajuta pacientul sa beneficieze in continuare de implant pe masura ce imbatraneste si indicatiile se schimba.

Mai dintre pacientii nostri raporteaza ca li s-a spus de catre alti stomatologi ca nu sunt candidati la implanturi dentare. In ziua de astazi, este destul de rar sa fii un pacient care nu poate avea implanturi. Un factor limitativ este pierderea osului care va sustine implantul, dar cu avansuri in tehnologie si intelegere, putem face acum grefarea oaselor ca aspect de rutina a inlocuirii dintilor.

Raspunsul variaza in functie de scenariul individual al pacientului. Putem oferi un raspuns mai calificat in timpul consultarii initiale. Vindecarea osoasa dureaza aproximativ 3-6 luni in functie de o serie de factori: varsta, sexul, dimensiunea dintilor, daca a fost prezenta infectia, istoricul sanatatii etc.

 

Din ziua in care un implant este plasat pana in ziua in care un dinte poate fi atasat este de obicei in jur de 4 luni. Exista o multime de cazuri in care un dinte sau un arc plin de dinti este atasat la implanturi chiar in aceeasi zi in care sunt plasate implanturile. Pentru dintii individuali, acest lucru este mai frecvent in portiunea anterioara a gurii, unde fortele de muscatura sunt mai slabe si este mai sigur pentru implant.

 

Daca un dinte trebuie extras inainte de plasarea implantului, acel oas trebuie deseori sa se vindece timp de 3-4 luni inainte sa fie suficient de puternic pentru a sustine un implant. In aceste cazuri, cronologia completa la multi pacienti care au nevoie de un dinte extras este de 8-10 luni. Din nou, acest lucru variaza mult in functie de scenariu. Scanarile CT, examenele intraorale si evaluarile muscaturilor ne permit sa dezvoltam o cronologie specifica fiecarui pacient in timpul consultarii.

Pentru orice pacient care nu a mai avut un implant inainte, durerea este de obicei grea in mintea lor. Nu te teme! Este cu adevarat o experienta zilnica pentru noi sa auzim cat de usor a fost procesul sau cat de socat este cineva cu lipsa de disconfort si umflare.

 

Osul in sine are foarte putine senzatii. Gingiile au senzatie, dar disconfortul in aceste zone este foarte usor controlat cu medicatie usoara. Acelasi lucru este valabil adesea pentru interventiile chirurgicale pentru implanturi.

 

Cand puteti lucra intr-un spatiu mic, disconfortul este limitat in esenta la zona minuscula a gingiilor din jurul locului in care se afla noul implant, care este foarte usor de gestionat. Ne straduim sa facem fiecare procedura cat mai confortabila.