În lumea noastră agitată, aspectul sănătății orale nu ar trebui subestimat niciodată. Însă, pentru fumători, acest aspect poate fi cu atât mai crucial. Cu o vastă experiență în tratamentul și prevenirea afecțiunilor dentare, Dr. Badea este un medic stomatolog dedicat sănătății orale și a pacienților săi. În acest articol, vom explora alături de el, conceptul de tartru, cum afectează fumatul formarea acestuia, și care sunt măsurile eficiente de prevenire a acumulării de tartru în cavitatea bucală. Să descoperim împreună secretele unor zâmbete sănătoase și strălucitoare, sub îndrumarea expertului nostru, Dr. Răzvan Badea.

1. Ce este tartrul și cum se formează în cavitatea bucală a fumătorilor?

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat (întărit) pe dinți. Cu toate acestea, pentru fumători, formarea tartrului poate fi mai pronunțată din cauza scăderii secreției salivare. Această scădere a salivei favorizează depunerea de tartru mai mult decât în cazul unui pacient nefumător.

2. Cum influențează fumatul formarea tartrului și ce alte riscuri pentru sănătate implică acesta?

Compușii chimici din țigări, explică Dr. Badea, cum ar fi formaldehida, benzenul, arsenicul, monoxidul de carbon și acidul cianhidric, cresc aciditatea salivei, ceea ce favorizează depunerea de tartru. Mai mult decât atât, nicotina poate afecta circulația normală a sângelui, cauzând inflamații ale gingiilor și sângerări ușoare. Statistic vorbind, fumătorii au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta parodontoza. Netratate, aceste boli parodontale pot duce la pierderea dinților și pot afecta, de asemenea, sănătatea generală a organismului. Cavitatea bucală este prima parte a tubului digestiv, prin urmare, o alimentație incorectă și formarea unui bol alimentar nefavorabil va duce la alte boli ale tractului digestiv și, implicit, a întregului organism .

3. Care sunt principalele consecințe ale acumulării de tartru în cavitatea bucală?

De cele mai multe ori, tartrul poate provoca dezvoltarea gingivitei, care se manifestă prin inflamații și sângerări ale gingiilor. Pe lângă acest aspect, poate cauza și halenă (respirație urât mirositoare), carii dentare precum și retracția gingivală. În cazuri mai grave, pot apărea mobilitate dentară și, în cele din urmă, pierderea permanentă a dinților.

4. Care sunt semnele și simptomele comune ale tartrului la fumători?

Dr. Badea subliniază că semnele și simptomele tartrului sunt similare atât la fumători, cât și la nefumători. Acestea includ halenă, carii dentare, inflamația gingiilor (cu sângerări la periaj sau la mușcarea alimentelor dure), retracția gingiilor, pungi parodontale, distrugerea ligamentelor periodontale și, în cele din urmă, mobilitatea și pierderea dinților.

5. Cum poate fi prevenită formarea tartrului în mod eficient?

Prevenirea formării tartrului poate fi realizată acasă prin următoarele măsuri:

  • Periaj dentar de minimum două ori pe zi, timp de cel puțin 3 minute.
  • Schimbarea periuței dentare la fiecare 2-3 luni.
  • Utilizarea aței dentare.
  • Utilizarea apei de gură și a dușului bucal.
  • Evitarea consumului excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr.
  • Renunțarea la fumat.
  • Vizite regulate la medicul stomatolog.

6. Există metode speciale de igienă orală care să reducă acumularea de tartru la fumători?

Dr. Badea menționează că cea mai eficientă metodă este igienizarea de specialitate realizată în cabinetul stomatologic. Aceasta trebuie să fie mai frecventă decât în cazul unui nefumător, adică o dată la 3-6 luni.

7. Ce măsuri de auto-îngrijire și ce rutină de igienă orală ar trebui să adopte fumătorii acasă pentru a preveni tartrul?

Pentru o auto-îngrijire eficientă, fumătorii ar trebui să practice un periaj dentar riguros de două ori pe zi, cu o durată de minimum 3 minute, să utilizeze ața dentară, dușul bucal și apa de gură. Vizita regulată la stomatolog, însă, este crucială pentru prevenirea problemelor de sănătate orală, adaugă Dr. Badea.