Implantologia este specialitatea stomatologică chirurgicală ce include intervențiile prin care dinții pierduți sau grav deteriorați sunt înlocuiți cu implanturi dentare.

Dacă nu ați avut până acum un implant dentar, conceptul și procesul pot fi confuze și străine, deoarece implanturile nu sunt ceea ce majoritatea oamenilor consideră stomatologie de zi cu zi. Cu toate acestea, implanturile au devenit rapid standardul de excelență pentru înlocuirea dinților după ce au fost introduse în stomatologie la începutul anilor 1980, datorită versatilității și predictibilității acestora.

Implanturile dentare sunt fabricate din titan, unul dintre cele mai bio-materiale compatibile de pe piață, ceea ce înseamnă că, chiar dacă aveți o alergie la metal, sunteți încă probabil un candidat excelent pentru implanturi. Implantul este proiectat să funcționeze ca rădăcina unui dinte, ceea ce înseamnă că este plasat în întregime în osul maxilarului, la fel cum este și rădăcina naturală a dintelui tău. Porțiunea superioară a implantului poate fi un singur dinte, o parte a unei punți care ajută la înlocuirea mai multor dinți sau o componentă concepută pentru a îmbunătăți o proteză sau o proteză parțială.

Poate să arate și să funcționeze ca dinții naturali

Implanturile individuale imită un dinte natural mai bun decât orice altă opțiune din stomatologie. Și spre deosebire de punți sau proteze, rezistența mușcării implantului este adesea mai puternică decât a unui dinte natural.

Proiectat pentru a fi o soluție pe termen lung

Deși punțile au fost utilizate cu succes în stomatologie de sute de ani, acestea reduc în general durata de viață a dinților care le susțin și deseori trebuie înlocuite de mai multe ori de-a lungul anilor. Implanturile așa cum le știm au fost introduse la începutul anilor 1980, ceea ce înseamnă că cercetările noastre actuale au doar 35 de ani în acest moment. În ultimele trei decenii, implanturile s-au schimbat și s-au îmbunătățit mult pentru a fi restaurări foarte previzibile. Deoarece sunt atașate de un corp uman, nu se poate garanta nimic, dar anticipăm că implanturile care sunt bine întreținute vor dura multe decenii și, sperăm, pe viață.

Preveniți pierderea oaselor și mișcarea dinților

Fără stimulare, oasele noastre se atrofiază și se micșorează. Când un dinte este îndepărtat, osul folosit pentru a susține acel dinte se va resorbi în timp, creând defecte sau scobiri, modificări de formă a feței și prăbușirea obrajilor și a buzelor pentru a face pacientul să pară mai în vârstă decât este de fapt.
Când sunt plasate implanturi, forțele de mestecat sunt transmise prin refacerea în os. Aceste forțe stimulează osul, astfel încât acesta să mențină densitatea și volumul pentru a susține implantul, la fel cum o fac dinții naturali din jur. De asemenea, dinții noștri preferă să aibă parteneri: dacă un dinte este îndepărtat, dintele opus se va mișca adesea din os, deoarece nu există contact. Dinții vor avansa în zonele lipsă dinți ceea ce pot modifica și perturba mușcătura corespunzătoare.

Versatilitate

Cea mai obișnuită imagine a unui implant dentar este cea care susține o singură coroană, dar pot fi utilizate într-o varietate de indicații. Implanturile plasate în dinți multipli sunt capabile să sprijine punți pentru a maximiza numărul de dinți înlocuiți cu un număr mai mic de implanturi.

Atunci când un pacient a pierdut osul, patru sau mai multe implanturi pot fi plasate pentru a susține până la o proteză de arc complet care înlocuiește dinții și osul folosit pentru a-i susține.

Pacienții cu proteză parțială și completă beneficiază foarte mult de implanturi, deoarece se pot așeza capete deasupra implanturilor în loc de coroane și poduri. Aceste capturi ajută proteza să se fixeze și asigură o îmbunătățire majoră a stabilității, confortului, forțelor de mestecat și foneticii.

Un set de proteze complete poate oferi aproximativ 25% din forțele de mestecat pe care le poate oferi o gură de dinți sănătoși. Prin adăugarea a doar două implanturi la pozițiile canine inferioare, pacientul se îmbunătățește la aproximativ 60% din capacitatea de mestecare anterioară. Cu fiecare implant suplimentar, aceste forțe cresc și protezele pot fi proiectate pentru a fi mai mici și mai puțin greoaie, ceea ce îmbunătățește, de asemenea, gustul, confortul și estetica.

Poate fi modificat sau actualizat

Porțiunea superioară a implantului poate fi modificată sau actualizată de-a lungul vieții pacientului. Dacă un implant a fost plasat pentru prima dată pentru a înlocui un singur dinte lipsă, acesta poate fi schimbat pentru a ajuta la susținerea unei punți dacă dinții din apropiere sunt extrași mai târziu. Dacă mulți sau toți dinții unui pacient sfârșesc prin a fi îndepărtați, coroana sau podul pot fi schimbate într-o clipă pentru a ajuta la susținerea unei proteze parțiale sau complete. Această capacitate de a modifica un implant ajută pacientul să beneficieze în continuare de implant pe măsură ce îmbătrânește și indicațiile se schimbă.

Mai mulți dintre pacienții noștri raportează că li s-a spus de către alți stomatologi că nu sunt candidați la implanturi dentare. În ziua de azi, este destul de rar să fii un pacient care nu poate avea implanturi. Un factor limitativ este pierderea osului care va susține implantul, dar cu avansuri în tehnologie și înțelegere, putem face acum grefarea oaselor ca aspect de rutină a înlocuirii dinților.

Răspunsul variază în funcție de scenariul individual al pacientului. Putem oferi un răspuns mai calificat în timpul consultării inițiale. Vindecarea osoasă durează aproximativ 3-6 luni în funcție de o serie de factori: vârsta, sexul, dimensiunea dinților, dacă a fost prezentă infecția, istoricul sănătății etc.

Din ziua în care un implant este plasat până în ziua în care un dinte poate fi atașat este de obicei în jur de 4 luni. Există o mulțime de cazuri în care un dinte sau un arc plin de dinți este atașat la implanturi chiar în aceeași zi în care sunt plasate implanturile. Pentru dinții individuali, acest lucru este mai frecvent în porțiunea anterioară a gurii, unde forțele de mușcătură sunt mai slabe și este mai sigur pentru implant.

Dacă un dinte trebuie extras înainte de plasarea implantului, acel os trebuie deseori să se vindece timp de 3-4 luni înainte să fie suficient de puternic pentru a susține un implant. În aceste cazuri, cronologia completă la mulți pacienți care au nevoie de un dinte extras este de 8-10 luni. Din nou, acest lucru variază mult în funcție de scenariu. Scanările CT, examenele intraorale și evaluările mușcăturilor ne permit să dezvoltăm o cronologie specifică fiecărui pacient în timpul consultării.

Pentru orice pacient care nu a mai avut un implant înainte, durerea este de obicei grea în mintea lor. Nu te teme! Este cu adevărat o experiență zilnică pentru noi să auzim cât de ușor a fost procesul sau cât de șocat este cineva cu lipsa de disconfort și umflare.

Osul în sine are foarte puține senzații. Gingiile au senzație, dar disconfortul în aceste zone este foarte ușor controlat cu medicație ușoară. Același lucru este valabil adesea pentru intervențiile chirurgicale pentru implanturi.

Când puteți lucra într-un spațiu mic, disconfortul este limitat în esență la zona minusculă a gingiilor din jurul locului în care se află noul implant, care este foarte ușor de gestionat. Ne străduim să facem fiecare procedură cât mai confortabilă.