Alături de periajul dentar efectuat de cel puțin două ori pe zi, ața dentară și apa de gură sunt recomandate să fie utilizate pentru o curățare temeinică a plăcii bacteriene, a reziduurilor alimentare, și pentru o prospețime de durată.

            Igiena dentară este extrem de importantă pentru a avea dinți sănătoși cât mai mult timp.  

             Simplul periaj dentar nu este suficient pentru a curăța perfect dantura. Indiferent cât de corect folosiți periuța pentru dinți, în spațiile interdentare tot vor mai rămâne mici fragmente alimentare, care pot afecta dinții și care pot duce, în timp, la apariția cariilor. Din acest motiv, este recomandat ca, după periaj, să folosiți mai întâi ața dentară, să clătiți gura cu apă de la chiuvetă, iar la final, să vă clătiți cu apă de gură.

            De ce este important să folosiți ața dentară?

            Răspunsul este unul simplu și util. Ața dentară vă poate ajuta să îndepărtați acumulările de placă bacteriană din spațiile dintre dinți și de la nivelul marginii subgingivale.

            În funcție de spațiul interdentar este indicat să folosiți o ață dentară mai subțire, cu aspect rotunjit și cerată, sau mai groasă, cu un aspect mai aplatizat. Ața dentară necerată pătrunde și mai ușor printre dinți, dar nu este la fel de rezistentă. Pentru cei mici puteți folosi o ață dentară cu diverse arome, care să facă operațiunea de curățare mai plăcută.

            Cum să folosiți corect ața dentară?

            Mai jos vă explicăm câteva sfaturi utile pentru a folosi corect ața dentară.

            Folosiți ața dentară într-un mod gentil, ușor, pentru a nu cauza leziuni gingivale. Rupeți o bucată de ață dentară cu lungimea de aproximativ 45 de centimetri și înfășurați capetele acesteia în jurul a câte unui deget de la fiecare mână. Țineți ața dentară între degetele mari și cele arătătoare astfel încât să lăsați la mijloc o porțiune bine întinsă de aproximativ 2,5 cm. Apoi, cu mișcări ușoare, înainte-înapoi, introduceți ața dentară între dinți. În momentul în care ața dentară a ajuns la nivelul gingiei, curbați-o în forma literei C în jurul dintelui. Repetați procedura și pentru restul suprafețelor de curățat, în așa fel încât să nu omiteți niciun dinte. Nu faceți mișcări bruște, care să vă provoace dureri sau sângerări.

            Există posibilitatea, ca inițial, să aveți ușoare sângerări gingivale, care după scurt timp ar trebui să dispară. Dacă aceste sângerări nu dispar în câteva zile este posibil să fiți suferind de o afecțiune gingivală severă, care necesită consultul unui medic specialist.

            Atunci când nu sunteți sigur cum trebuie să utilizați ața dentară este indicat să cereți sfatul stomatologului dumneavoastră, care o să vă arate procedura corectă.

            Care este frecvența folosirii aței dentare?

            De la vârsta de 12 ani, înainte de periajul dentar, trebuie folosită ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți.

            Apa dentară face parte din trioul esențial al îngrijirii dinților: pasta pentru dinți, ața dentară și apa de gură.

            Clătirile cu apă de gură

            În general apa de gură are atât scop terapeutic, cât și cosmetic. Rolul esențial al apei de gură este acela de a clăti dinții după curățare (periaj și ață dentară). Aceasta protejează cavitatea bucală de bacteriile dăunătoare, previne apariția cariilor și întărește smalțul dinților. De asemenea, oferă o respirație plăcută. Are acțiune  antiseptică, aromatizantă și astringentă.

            Potrivit specialiștilor în medicină dentară există mai multe proprietăți ale apei de gură:

  • înlătură mirosurile neplăcute, lăsând în urmă o senzație de prospețime;
  • protejează dinții împotriva apariției cariilor.
  • efect de înlăturare a plăcii bacteriene, dar aceasta nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă periajul dentar.

De regulă, se recomandă folosirea apei de gură după masă sau după ce ați consumat alimente dulci, atunci când nu vă puteți peria dinții sau după periajul dentar în completarea acestuia.

Se recomandă utilizarea a 10-15 ml de apă de gură după curățarea dinților cu ața dentară și periajul dentar.

Apa de gură care conține alcool sau fluor este contraindicată copiilor sub vârsta de 7 ani, deoarece le poate provoca afecțiunea denumită fluoroză dentară, caracterizată prin pete albe la nivelul smalțului dentar, care în timp se poate agrava.

Apa de gură care conține clorhedixină, o substanță antiseptică, poate crea reacții alergice, pierderea temporară a gustului sau apariția tartrului. Aceasta este prescrisă de medicul dentist doar în anumite cazuri și nu este folosită mai mult de două săptămâni.

Nu uitați de vizitele periodice la medicul dentist, cel puțin de două ori pe an, pentru a preveni apariția unor boli stomatologice grave.

Pentru servicii stomatologice complete, vă rugăm să vă programați folosind formularul de contact de pe site sau numerele de telefon 021.255.1989 și 0726.772.671.

Echipa Fiziodent combină experiența stomatologiei internaționale cu tehnologia de ultimă generație pentru a oferi pacienților o gamă largă de servicii pentru îngrijirea dentară: implantologie, protetică, profilaxie, endodonție, tratamentul cariilor dentare, estetică dentară, ortodonție și stomatologie pentru copii.