În domeniul stomatologiei moderne, coroanele dentare reprezintă o soluție eficientă pentru restaurarea danturii și restabilirea funcționalității acesteia. Printre opțiunile disponibile, coroanele de zirconiu devin tot mai populare datorită aspectului lor estetic remarcabil și durabilității superioare. În acest articol, vom explora cu dr. Andreea Balaban tot ce trebuie să știe un pacient despre coroanele de zirconiu și avantajele pe care le oferă.

Ce sunt coroanele de zirconiu?

Coroanele de zirconiu sunt proteze dentare fixe, confecționate dintr-un material ceramic de înaltă calitate numit oxid de zirconiu. Acest material este extrem de rezistent și durabil, având o culoare similară cu cea a dinților naturali, ceea ce le face să fie foarte estetice și să se integreze perfect în restul danturii.

Avantajele coroanelor de zirconiu

 • Estetică remarcabilă: Coroanele de zirconiu au o transparență și o luminozitate similară cu cea a smalțului natural al dinților, oferind un aspect estetic deosebit și o potrivire perfectă în cadrul danturii.
 • Durabilitate: Zirconiul este un material extrem de rezistent și durabil, care poate rezista cu succes forțelor de mestecare și uzurii zilnice. Aceasta înseamnă că coroanele de zirconiu sunt foarte rezistente la fracturi și fisuri și au o durată de viață lungă.
 • Biocompatibilitate: Acest lucru înseamnă că este bine tolerat de țesuturile orale și nu provoacă reacții alergice sau iritații.
 • Confort: Coroanele de zirconiu sunt confecționate cu o precizie extraordinară, oferind o potrivire exactă și o senzație confortabilă în gură. Acestea nu irită gingiile și nu cauzează disconfort în timpul masticației sau vorbirii.
 • Restaurare funcțională: Coroanele de zirconiu sunt ideale pentru restaurarea dinților anteriori sau posteriori, oferind o combinație optimă între estetică și funcționalitate. Ele pot fi utilizate pentru a acoperi dinți deteriorați, fracturați sau decolorați, restaurându-le aspectul și funcționalitatea.

Ce implică procedura de aplicare a coroanelor de zirconiu?

Procesul de aplicare a coroanelor de zirconiu este unul care implică atât medicul stomatolog, cât și un tehnician dentar. Iată cum se desfășoară în mod obișnuit:

 1. Examinarea inițială și pregătirea dinților: În prima etapă, medicul stomatolog va efectua o examinare orală detaliată și va discuta cu pacientul despre opțiunile de tratament. Dacă coroanele de zirconiu sunt considerate potrivite pentru pacient, se va trece la pregătirea dinților. Aceasta implică îndepărtarea unei mici cantități de smalț din jurul dinților care urmează să fie acoperiți cu coroane, pentru a face loc coroanei.
 2. Luarea amprentelor: După pregătirea dinților, se va lua o amprentă precisă a acestora. Această amprentă va fi trimisă la laboratorul dentar, unde un tehnician dentar va utiliza aceste informații pentru a crea coroanele personalizate de zirconiu.
 3. Confecționarea coroanelor: Tehnicianul dentar va folosi amprentele pentru a crea coroanele de zirconiu personalizate în laboratorul dentar. Aceste coroane sunt fabricate cu o precizie extraordinară pentru a se potrivi perfect cu forma și mărimea danturii pacientuluI prin tehnologia CAD/CAM, cea mai nouă tehnologie de realizare a bonturilor implantare și a coroanelor din zirconiu pe principiul imprimantelor 3D.
 4. Testarea și ajustarea coroanelor: După finalizarea coroanelor, acestea sunt testate și ajustate pentru a se asigura că se potrivesc corect și că nu există niciun disconfort. Medicul stomatolog va verifica culoarea, forma și potrivirea coroanelor pentru a se asigura că rezultatul final este optim.
 5. Cimentarea coroanelor: Odată ce coroanele sunt aprobate, acestea sunt cimentate permanent pe dinții pregătiți utilizând un ciment dentar special. Aceasta oferă o aderență sigură și stabilă între coroane și dinți, asigurând o restaurare durabilă și funcțională.
 6. Finalizarea și întreținerea: După cimentare, medicul stomatolog va finaliza procedura prin polizarea coroanelor pentru a le oferi un aspect natural și strălucitor. Pacientul va primi instrucțiuni detaliate despre întreținerea și igiena adecvată a coroanelor pentru a se asigura că acestea rămân în stare bună de-a lungul timpului.

Sunt coroanele de zirconiu potrivite pentru toată lumea?

Coroanele din zirconiu sunt o opțiune versatilă și eficientă pentru restaurarea danturii într-o varietate de situații. Acestea pot fi folosite în următoarele cazuri:

 • Restaurarea dinților deteriorați care au fost grav deteriorați de carii sau traumatisme. Ele acoperă și protejează dinții deteriorați, restabilindu-le funcționalitatea și aspectul.
 • Acoperirea dinților fracturați prevenind deteriorarea ulterioară și oferind o soluție estetică și durabilă.
 • Restaurarea dinților decolorați, pigmentați sau inestetici, oferindu-le un aspect natural și atrăgător.
 • Repararea dinților cu obturații mari sau multiple obturații care au eșuat, pentru a restabili structura și funcționalitatea dintelui.
 • Restaurarea implanturilor dentare pentru a acoperi și înlocui dinții lipsă pe implanturi dentare, oferind o restaurare completă și stabilă a zonelor edentate.
 • Corectarea formei și alinierii dinților pentru a corecta forma și alinierea dinților, oferind un aspect uniform și armonios întregii danturi.

Importanța protezării timpurii în cazul edentațiilor (dinților lipsă)

O persoană care suferă de edentație poate avea unul sau mai mulți dinți lipsă în arcada dentară. Această condiție poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv carii dentare netratate, traume sau afecțiuni ale gingiilor și oaselor maxilare. Edentația poate afecta atât dinții permanenți, cât și dinții temporari (de lapte). Este indicat ca în cazul edentațiilor să se opteze pentru protezarea cât mai timpurie din mai multe motive importante:

 • Menținerea funcției și esteticii: Absența dinților poate afecta nu doar capacitatea de a mesteca și a vorbi corect, ci și aspectul estetic al feței. Protezarea precoce poate ajuta la restabilirea funcției normale a danturii și la îmbunătățirea aspectului fizic al pacientului.
 • Prevenirea problemelor de ocupație: Atunci când un dinte este lipsă, dinții vecini și antagoniști pot începe să migreze în spațiul gol, determinând schimbări în alinierea danturii și în contactul dintre dinți. Protezarea rapidă poate preveni aceste probleme și poate menține alinierea corectă a dinților.
 • Prevenirea deteriorării țesuturilor orale: Edentațiile netratate pot duce la deteriorarea țesuturilor orale, inclusiv a gingiilor și a osului maxilar. Prin protezarea precoce se poate menține integritatea țesuturilor orale și se poate preveni resorbția osoasă.
 • Recuperarea funcționalității normale: Protezarea permite pacientului să recupereze funcționalitatea normală a danturii, inclusiv capacitatea de a mesteca și de a vorbi fără dificultăți. Acest lucru poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și poate reduce disconfortul asociat cu edentația.
 • Prevenirea problemelor de sănătate generală: Edentațiile netratate pot avea un impact negativ asupra sănătății generale a pacientului, incluzând dificultăți în alimentație, digestie și nutriție. Protezarea precoce poate ajuta la prevenirea acestor probleme și la menținerea unei stări generale de sănătate optimă.

Edentația, așadar, poate afecta în mod semnificativ funcționalitatea și estetica cavitații orale, determinând dificultăți în vorbire, mestecare și înghițire, precum și modificări în aspectul feței și în alinierea maxilarului. De aceea, protezarea timpurie este esențială pentru menținerea sănătății și funcționalității danturii, precum și pentru prevenirea problemelor ulterioare asociate cu lipsa dinților.

Tipuri de coroane și diferențele dintre acestea

În afara coroanelor de zirconiu există alte 2 opțiuni disponibile pentru restaurarea danturii: coroanele de porțelan, fabricate din ceramică de înaltă calitate care oferă o estetică remarcabilă și o potrivire excelentă în cadrul danturii și coroanele metalo-ceramice, fabricate dintr-un strat subțire de metal acoperit cu ceramică care oferă o combinație de rezistență și estetică și sunt potrivite pentru restaurarea dinților din zona posterioară a gurii, unde forțele de mestecare sunt mai mari.

Coroanele dentare de zirconiu, cele de porțelan și cele metalo-ceramice sunt trei opțiuni comune pentru restaurarea danturii, fiecare având propriile caracteristici distincte. Iată câteva diferențe între aceste tipuri de coroane:

Materialul de bază:

 • Coroanele de zirconiu sunt fabricate din oxid de zirconiu, un material ceramic extrem de rezistent și durabil.
 • Coroanele de porțelan sunt realizate din ceramică sau porțelan, ceea ce le oferă un aspect estetic natural și o transluciditate similară smalțului dentar.
 •  Coroanele metalo-ceramice sunt compuse dintr-un strat subțire de metal acoperit cu ceramică, combinând rezistența metalului cu aspectul estetic al ceramicii.

Aspect estetic:

 • Coroanele de zirconiu și cele de porțelan sunt apreciate pentru aspectul lor estetic natural, datorită translucidității și opacității lor similare smalțului dentar.
 • Coroanele metalo-ceramice pot avea un aspect estetic mai puțin natural în comparație cu cele de zirconiu și porțelan, deoarece metalul de sub ceramică poate fi vizibil în anumite condiții de lumină.

Durabilitate:

 • Coroanele de zirconiu sunt considerate unele dintre cele mai durabile opțiuni disponibile, fiind extrem de rezistente la fracturi și uzură.
 • Coroanele de porțelan sunt, de asemenea, durabile, dar pot fi mai fragile decât cele de zirconiu și pot prezenta un risc mai mare de fractură în comparație.
 • Coroanele metalo-ceramice sunt rezistente, dar metalul din interior poate crește riscul de dezlipire sau fractură a ceramicii, în special în cazul coroanelor din zona posterioară a gurii unde forțele de mestecare sunt mai mari.

Adaptabilitate:

 • Coroanele de zirconiu pot fi fabricate într-o varietate de culori și forme pentru a se potrivi perfect cu restul danturii pacientului.
 • Coroanele de porțelan oferă o potrivire excelentă și pot fi personalizate pentru a se potrivi perfect cu dantura pacientului.
 • Coroanele metalo-ceramice pot prezenta o potrivire bună, dar prezența metalului sub ceramică poate afecta transluciditatea și aspectul estetic al coroanei.

În concluzie, coroanele de zirconiu reprezintă o opțiune excelentă pentru restaurarea danturii. Cunoscute pentru durabilitate, aspectul natural și biocompatibilitatea lor, acest tip de coroane oferă pacienților o soluție durabilă și estetică pentru problemele dentare. Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține sănătatea orală pe termen lung, este esențial să urmezi îndrumările medicului stomatolog, o igienă orală riguroasă și să programezi vizite regulate la cabinetul stomatologic.

Cu o îngrijire adecvată și consultarea periodică a medicului stomatolog, coroanele de zirconiu pot oferi pacienților peste 30 de ani de funcționalitate și un zâmbet frumos și sănătos

Cu grijă,
Dr. Andreea Balaban