Problemele stomatologice acoperă un spectru larg, dar cele care țin de zâmbet și de masticație, ca de exemplu pierderea sau fracturarea dinților, sunt foarte importante și pacienții solicită o rezolvare rapidă și de lungă durată. O astfel de soluție o reprezintă coroanele denatare din zirconiu. Acestea sunt lucrări protetice care ajută la menținerea pe arcadă a dinților care suferă ca urmare a evoluției cariilor sau migrărilor dentare. „Migrarea dentară” poate avea consecințe grave, cu timpul se poate pierde funcția masticatorie, pierderea contactelor între dinți, suprasolicitarea părții opuse în procesul de masticație, expunerea rădăcinilor, apariția cariilor, a pungilor pardontale sau distrugerea osului.

Coroanele dentare din zirconiu acoperă sau învelesc partea vizibilă a dintelui și în același timp îi redau forma și poziția inițială. În stomatologie zirconiul este folosit sub formă oxid de zirconiu, fiind unul dintre cele mai rezistente materiale utilizate în medicina dentară.

 

Funcții ale unei coroane dentare din zirconiu

  • estetică – coroana dentară trebuie să fie asemănătoare prin mărime, formă și culoare cu ceilalți dinți și să corespundă ergonomiei faciale și dorinței pacientului;
  • masticatorie – coroana dentară trebuie să nu împiedice realizarea masticației, mandibula trebuie să urmeze mișcări naturale, automate;
  • fonetică – corona dentară nu trebuie să îngreuneze rostirea corectă a cuvintelor;
  • să ofere rezistență și protecție dintelui.

 

Tipuri de coroane dentare din zirconiu

  1. Coroană dentară din ceramică pe zirconiu

Coroanele dentare din ceramică pe zirconiu sunt obținute prin arderea unei ceramici speciale pe capa de zirconiu. Urmând această procedură se obține un aspect estetic mult mai plăcut față de cel al coroanelor metalo-ceramice, deoarece transluciditatea este mai mare și coroana devine mai luminoasă. Astfel de coroanele de ceramica pe zirconiu sunt recomandate cu precădere în zonele frontale, unde luminozitatea și culoarea contează foarte mult.

  1. Coroană dentară din zirconiu integral monolitic

Acestă coroană dentară este realizată integral din zirconiu. Este folosită îndeosebi în zonele laterale, unde spațiul vertical este foarte îngust sau dinții naturali sunt foarte mici. Un astfel de tip de coroană dentară este foarte rezistent.

Beneficii ale unei coroane dentare din zirconiu

  • rezistență, durabilitate în timp;
  • culoarea albă a unei coroane dentare din zirconiu conferă luminozitate și o estetică plăcută;
  • precizie foarte bună la prelucrare și montare;
  • zirconiul nu prezintă reacții adverse alergice.

Scopul pe care o coroană dentară îl are este fie preponderent estetic, cum este în cazul dinților din zona frontală, fie preponderent funcțional așa cum este zona măselelor. Să nu uităm și de ajutorul în procesul de masticație.

Nu uitați că vizitele periodice la medicul dentist sun foarte importante, cel puțin de două ori pe an, pentru a preveni apariția unor boli stomatologice grave.

Pentru servicii stomatologice complete, vă rugăm să vă programați folosind formularul de contact de pe site sau numerele de telefon 021.255.1989 și 0726.772.671.

Echipa Fiziodent combină experiența stomatologiei internaționale cu tehnologia de ultimă generație pentru a oferi pacienților o gamă largă de servicii pentru îngrijirea dentară: implantologie, protetică, profilaxie, endodonție, tratamentul cariilor dentare, estetică dentară, ortodonție și stomatologie pentru copii.