Caria reprezinta deteriorarea structurii dintelui. Acestea nu se vindeca de la sine si netratate la timp in mod corespunzator ele pot evolua rapid si pot afecta in intregime structura dintelui.

            Frecvent, aparitia cariilor dentare se datoreaza stilului nostru de viata – ce mancam, cata importanta acordam igienei orale, fumatul ,alcoolul. De asemenea, si factorul ereditate are un rol important in susceptibilitatea de formare a cariilor.

            Exita mai multe tipuri de carii pe care in cele ce urmeaza le vom enunta.

            Carii coronare, care sunt cel mai intalnit tip, atat la copii, cat si la adulti. Sunt localizate, de obicei, pe suprafata ocluzala sau interdentar.

            Pe masura ce inaintam in varsta, gingiile se retrag, iar radacina dintelui ramane expusa. Nemaifiind acoperita de smalt, bacteriile ajung mai usor in acel loc si produc carii radiculare.

            Cariile secundare sau recidivele de carii se formeaza la interfața dintre obturatia (plomba) veche și smalț sau dentina. In aceste zone se aduna cea mai multa placa bacterian care este un prim factor cauzator de carii.

            Cel mai adesea caria trece neobservata, pana cand ajunge intr-un stadiu avansat. Simptomele cele mai precoce sunt sensibilitatea si hipersensibilitatea la rece, precum si senzatia de jena, de disconfort, la ingestia de alimente care contin zahar. Se poate observa o zona de culoare inchisa, neagra, sau o cavitate, in cazul in care caria este intr-un stadiu avansat. In aceasta faza a bolii dentare nu acordam prea multa atentie, ignoram, pentru ca semnele acestea dispar o data cu stimulii care le provoaca, dar in timp, putin cate putin afectiunea se agraveaza.

            Netratate la timp, cariile evolueaza, distrug smaltul dintelui apoi dentina, ajung la nivelul camerei pulpare unde se afla nervul și vascularizația dintelui, inițial are loc inflamația pulpei dentare ulterior aceasta își pierde vitalitatea. Un dinte făra nerv evoluează nefavorabil , acesta provoca infectii cronice sau acute . O complicație posibila este abcesul dentar, semnele și simptomele acestuia sunt: durere la nivelul dintilor sau la nivelul capului, inflamarea tesuturilor moi si a fetei, inrosirea gingiei, halitoza. In cazurile severe ale unui abces dentar pot aparea febra sau spasme musculare la nivelul maxilarului. Abcesul dentar se poate trata prin tratament de canal radicular, interventie chirurgicala de urgenta sau chiar extractie dentara.

In general cea mai cunoscuta metoda de reabilitare a unui dinte afectat de o carie este obturatia dentara fizionomica. Aceasta este o procedura medicala stomatologica care presupune indepartarea tesuturilor afectate si umplerea spatiului cu un compozit biocompatibil cu organismul, adica bine-cunoscuta „plomba”. O alta alternativa este reprezentata de onlay sau inlay. Acestea sunt mici piese protetice realizate de tehnician care se potrivesc perfect pe dinte precum piesele de puzzle.  In cazurile grave, cand caria a afectat structura dintelui si a dus la inflamatia pulpei dentare,este necesar ca medicul stomatolog specialist in endodontie sa indeparteze pulpa afectată sau infecția extinsa la nivelul canalelor ridiculare.Daca structura dintelui a fost extrem de afectata, pentru a-l trata medicul poate apela la reabilitarea protetica a dintelui cu ajutorul unei reconstrucții corono-radiculare reprezentata de pivot iar apoi ‘imbracat’ cu o coroana dentară.

            Tratamentul cariilor necesita foarte multa atentie si un medic specialist care sa puna in aplicare cea mai buna schema de tratament, in asa fel incat dintele sa fie refacut si sa ramana sanatos pe termen lung.

            Pentru servicii stomatologice complete in tratarea cariilor, atat la copii, cat si la adulti, va rugam sa va programati folosind formularul de contact de pe site fiziodent.ro sau numerele de telefon 021.255.1989 si 0726.772.671.

            Echipa Fiziodent combina experienta stomatologiei internationale cu tehnologia de ultima generatie pentru a oferi pacientilor o gama larga de servicii pentru ingrijirea dentara: implantologie, protetica, profilaxie, endodontie, tratamentul cariilor dentare, estetica dentara, ortodontie si stomatologie pentru copii.