Tartrul în exces, ușoarele dureri dentare, nicotina, coloranți alimentari sau cafea sunt o serie de factori care afectează culoarea dinților și sănătatea lor. O vizită la cabinetul nostru te va scăpa de această problemă.
Ești pregătit/ă să ai un zâmbet mai alb, mai sănătos și mai curat? Hai la Fiziodent Implant Center! Scapă de tartru și de petele dentare!
Ce înseamnă detartraj dentar?
Detartrajul este o procedură medicală non-ivazivă, care nu provoacă durere și care presupune îndepărtarea cantității de tartru aflată pe suprafețele dentare și intermediare. Pentru efectuarea procedurii medicul dentist utilizează un aparat pe baza ultrasunetelor care va disloca depozitele de tartru. Detartrajul este urmat, de obicei, de un periaj dentar și de procedura air-flow, care constă în proiectarea sub presiune a unui jet de apă cu bicarbonat care îndepărtează toate resturile fine rămase pe dinți sau eventuale colorații superficiale.
Cât durează procedura medicală?
Detartrajul profesional poate dura între 30-90 minute, în funcție de depozitul de tartru și de petele pe care pacientul le are pe dinți.
Ce este tartrul și de ce trebuie el îndepărtat?
Tartrul se formează în timp prin mineralizarea plăcii bacteriene împreună cu sărurile de calciu din salivă. Acesta se depune pe suprafata dintilor dar și pe zone mai dure ca: plombe, punți dentare, proteze, implanturi sau aparate ortodontice. De asemnea, tartrul poate fi un factor care favorizează aparitia bolii parodontale. Pot apărea inflamații și iritații gingivale, producând gingivite și parodontite. Astfel de afecțiuni dentare pot duce la apariția cariilor sau chiar la pierderea dinților.
Când este indicat să facem detartraj?
Dacă vorbim despre un pacient sănătos, care are o igienă dentară bună, detartrajul este indicat de două ori pe an.
În cazul pacienților care suferă de gingivită recidivantă, boală parodontală, poartă aparat ortodontic, sunt fumători, diabetici sau fac parte din alte grupe de risc, detartrajul se recomandă la 3-4 luni.
Beneficii ale detartrajului dentar
Acesta previne afecțiunile gingivale. Gingia poate fi afectată ușor de depunerile de tartru, se inflamează și sângerează, iar dinții rămân descoperiți, ducând în timp la parodontoză, o afecțiune stomatologică seriosă care poate duce la infecții și chiar la pierderea dinților.
Detartrajul ajută la menținerea unei sănătăți generale, deoarece o cavitate bucală sănătoasă influențează restul organismului. Bacteriile care sunt în cavitatea bucală pot pătrunde în vasele de sânge de unde vor fi transportate către inimă sau alte organe interne.
Veți avea o respirație proaspătă, fresh.
Eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene alături de alte resturi alimentare duce la îndepărtarea mirosului neplăcut al respirației. Veți avea dinți mai curați și un zambet mai alb și mai strălucitor.
Îndepărtarea depozitului de tartru la timp previne apariția unor boli dentare mai grave, pentru care costul tratamentelor este mult mai mare decât un simplu detartraj.
Demitizare
Detartrajul nu este o procedură medicală dureroasă. Poți mânca imediat după efectuatea procedurii, dacă detartrajul nu a fost însoțit și de o mineralizare a dinților prin aplicarea unui gel. În cazul acesta medicul stomatolog va indica pacientului să nu consume alimente și băuturi timp de 30-60 de minute, pentru ca gelul să aibă efectul dorit. Nu mânca pentru două zile alimente dulci, prea calde, prea reci, acre, cafea, suc, ceai, apă carbogazoasă, ciocolată, roșii, ketchup sau alte produse care conțin pigmenți roșii. În rest, poți mânca și bea orice.
Detartrajul nu face dinții mai sensibili și nu afectează smalțul acestora.
Prevenirea formării tartrului
Cel mai important este să înlături placa bacteriană. Aceasta este eliminată prin periaj dentar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Se vor curăța dinții, gingiile, obrajii și limba. Încercă, pe cât posibil, să renunți la dulciuri, nicotină, alcool sau apă carbogazoasă. După fiecare periaj folosește apa dentară și după utilizarea ei nu consuma nimic pentru o perioadă de 30 de minute.
Nu uita de vizitele periodice la medicul dentist, cel puțin de două ori pe an, pentru a preveni apariția unor boli stomatologice grave.
Pentru servicii stomatologice complete, te rugăm să te programezi folosind formularul de contact de pe site sau numerele de telefon 021.255.1989 și 0726.772.671.
Echipa Fiziodent combină experiența stomatologiei internaționale cu tehnologia de ultimă generație pentru a oferi pacienților o gamă largă de servicii pentru îngrijirea dentară: implantologie, protetică, profilaxie, endodonție, tratamentul cariilor dentare, estetică dentară, ortodonție și stomatologie pentru copii.