In momentul in care pacientul vine cu o astfel de problema la medicul stomatolog el se refera, in general, la orice il ajuta in procesul de masticatie si la a zambi. Fie ca vorbim despre o lucrare dentara artificiala, asa cum este coroana sau implantul, denumit generic de catre pacient „dintele/dintii”, o proteza dentara mobila sau dintele natural, toate acestea pot suferi rupturi/fracturi.

            Exista multiple cauze care provoaca fracturi dentare dintilor naturali, „de lapte” sau „permanenti”, si dintilor artificiali.

            In cazul „dintilor de lapte”, ai copiilor, printre principalele cauze care provoaca fracturarea lor, se numara: traumatismele/loviturile, cel mai adesea din joaca, cad si se lovesc, jucariile sau alte obiecte, pe care cei mici le baga in gura, si cariile dentare.

            „Celui mic i s-a rupt un dinte! Ce putem face, domnule doctor?”

Este o intrebare frecventa si fireasca a celor mai multi parinti atunci cand vin cu micutii lor la cabinetul stomatologic. Solutii sunt! Putem reface „dintele de lapte” prin restaurarea din compozit, sub anestezie locala prin care copilul sa nu simta durere sau disconfort. Daca radacina dintelui este resorbita si trebuie sa apara „dintele permanet”, pentru a nu aparea complicatii, se recomanda extractia.

            Si adultilor li se intampla sa li se fractureze un „dinte permanent”, natural, cel mai adesea din cauza cariilor netratate la timp, deoarece perete dentar devine subtire si slab, din cauza obturatiilor adanci, a unor traumatisme/lovituri, a unor alimente tari sau a unei abraziunii dentare. Chiar si in astfel de cazuri exista solutii! Putem repara dintele „permanent”, natural, prin restaurarea lui din compozit. Insa, uneori este recomandat ca pentru o rezista mai mare a dintelui restaurat din compozit acesta sa fie acoperit cu o coroana dentara..

Dintii artificiali, coroana dentara pe implant sau pe dinte, pot sa fie supusi la anumite forte anormal de mari datorate masticatiei unor alimente dure, a unor traumatisme/lovituri, a unor obiceiuri vicioase precum „spargerea semintelor” sau ,,mancatul de zgarciuri de la carnea de pui”. O alta cauza a afectarii structurii dintelui natural este bruxismul, o afectiune caracterizata prin scrasnirea, frecarea sau inclestarea dintilor. Bruxismul poate fi diurn sau nocturn. Uneori pacientul nici nu isi da seama de afectiune decat atunci cand apar durerile, disconfortul, sensibilitatea dentara sau chiar tocirea dintilor. Pe masura ce bruxismul avanseaza tesuturile dentare sunt afectate si apare retractia gingivala.

Ca solutie pentru repararea coroanelor dentare artificiale, daca defectul este unul minor, recomandam restaurarea din compozit sau slefuire. Daca defectul este unul major, se recomanda refacerea intregii lucrari.

In cazul protezelor dentare mobile sau a unor coroane dentare temporare cauzele ruperii pot fi materialul din care sunt realizate sau neatentia, mai ales in cazul protezei mobile care este frecvent inlaturata pentru igienizare.

Amanarea tratarii unei astfel de afectiuni dentare poate duce in timp la abraziunea dintilor, la schimbarea ocluziei, la sensibilitate si durere, la aparitia bolilor prodontale sau la pierderea dintelui sau a implantului.

Dintii naturali nu numai ca se pot fractura, dar pot si „migra”. „Migrarea dintilor” poate fi definita ca deplasarea unui dinte din pozitia anatomica in directia opusa. Vorbim despre acest fenomen de „migrare a dintilor” atunci cand unul sau mai multi dinti lipsesc. Restul dintilor incep sa-si modifice pozitia, fie se inclina, fie se deplaseaza spre spatiul ramas pentru a umple golul.

Ca solutii pentru a stopa „migrarea dintilor” putem enumera: montarea unor dispozitive ortodontice, implant, punte dentara, protezarea prin coroane dentare.

„Migrarea dentara” poate avea consecinte grave, in sensul ca in timp se poate pierde functia masticatorie, pierderea contactelor intre dinti, suprasolicitarea partii opuse in procesul de masticatie, expunerea radacinilor, aparitia cariilor, a pungilor parodontale sau distrugerea osului.

Pentru servicii stomatologice complete, va rugam sa va programati folosind formularul de contact de pe site-ul fiziodent.ro sau numerele de telefon 021.255.1989 si 0726.772.671.

Echipa Fiziodent combina experienta stomatologiei internationale cu tehnologia de ultima generatie pentru a oferi pacientilor o gama larga de servicii pentru ingrijirea dentara: implantologie, protetica, profilaxie, endodontie, tratamentul cariilor dentare, estetica dentara, ortodontie si stomatologie pentru copii.