Sfaturi practice pentru a învinge frica de dentist

Frica de dentist nu este ceva neobișnuit și nici nu trebuie să ne simțim jenați pentru a o recunoaște. La Fiziodent, înțelegem că vizita la dentist poate fi, pentru unii pacienți, echivalentul unei aventuri în spațiu – plină de necunoscut și cu puțin spațiu pentru zâmbet. Dar cu câteva strategii practice, te poți ajuta să depășești acea frică și să transformi vizita la dentist într-o experiență mai plăcută.

Respiră adânc și controlat: Când simți că inima începe să bată mai tare, încearcă să te concentrezi pe respirație. Inspiră profund pe nas și expiră pe gură. Acest lucru te poate ajuta să îți calmezi sistemul nervos și să te relaxezi.

Folosește tehnici de relaxare: Meditația sau ascultarea unei mici porțiuni de muzică calmantă înainte de a intra în cabinet poate fi o soluție simplă și la îndemână.

Vorbește cu asistenta sau medicul în avans: Comunică deschis cu personalul medical despre temerile tale înainte de procedură. Asigură-te că ei sunt conștienți de anxietățile resimțite și sunt pregătiți să îți ofere suportul necesar.

Adu-ți obiecte de confort: Un obiect mic de care ți-e drag sau căști pentru a asculta muzică te pot ajuta să te simți mai în siguranță.

Stabilește un semnal de oprire: Comunică cu medicul sau asistenta și stabiliți un semnal de oprire în cazul în care simți că ai nevoie de o pauză sau că trebuie să te oprești pentru un moment.

Începe cu vizite scurte și ușoare: Nu pune presiune pe tine să faci totul într-o singură vizită. Începe cu proceduri ușoare și scurte, pentru a te obișnui cu mediul și personalul medical.

Găsește un punct de focalizare pozitivă: Concentrează-te pe aspectele pozitive ale vizitei la dentist pe termen lung – zâmbetul frumos și sentimentul de realizare.

Discută deschis despre temeri: Dacă există ceva specific care te sperie, discută deschis cu medicul sau asistenta. Ei sunt acolo pentru a te ajuta să depășești acele temeri și să te simți confortabil.

Cum învingem frica de dentist la Fiziodent

Comunicare deschisă: Nu avem șefi secreți în spatele ușilor. Dorim să știți totul despre procedurile noastre și să vă simțiți confortabil să puneți întrebări.

O atmosferă relaxată: La Fiziodent, nu avem așteptări să vă transformați în maeștri-Zen înainte de a veni, dar facem tot posibilul să vă relaxați și să aveți încredere că sunteți pe mâini bune. În plus, noi credem că umorul este cel mai bun tratament, așa că la noi se râde chiar și în scaunul dentistului.

Analgosedarea: Nu, nu este un cuvânt din Dicționarul Medicinii Plictisitoare. Analgosedarea este un alt secret al nostru pentru a face fiecare vizită la dentist o experiență relaxantă și fără stres.

Ce este Analgosedarea și când este utilă?

Analgosedarea este o modalitate non-invazivă de a reduce anxietatea și disconfortul asociate procedurilor stomatologice. Cu alte cuvinte, ne asigurăm că simțiți cât mai puțin din ceea ce se întâmplă în scaunul dentistului. Analgosedarea înseamnă, practic, administrarea pe cale intravenoasă a unor medicamente sedative și analgezice ce induc scăderea controlată a stării de conștiență (cu scopul reducerii stresului și anxietății) și care permit tolerarea unor proceduri neplăcute.

Este utilă în cazurile de:

  • Frică pronunțată de tratamentul stomatologic.
  • Intervenții mai complexe sau dureroase.
  • Pacienți cu sensibilitate crescută la durere.
  • Pacienți cu handicap.
  • Pacienți cu o sensibilitate crescută la stimularea reflexului gastric.

Analgosedarea este singura tehnică anestezică care permite pacientului externarea în aceeași zi, iar pacientul poate mânca și bea apă la câteva ore după intervenție, conform indicațiilor medicului.

Fiziodent este clinica situată în sectorul 2 din București care vă face zâmbetul contagios, chiar și în scaunul dentistului!

Cu grijă,
Echipa Fiziodent