„Mama: De mâine nu o să te mai doară dinții, pentru că o să mergem la dentist. Și, imediat o să-ți treacă durerea.

Copilul: Nuuu! Mami, nu vreau la dentist! Te roggg! Mi-e frică!

Mama: Nu mami, mergem să ne facem bine, să avem dințișorii sănătoși! Mami o să fie acolo, nu se întâmplă nimic!

Copilul: Mami, mi-e fricăăă!”

Dialogul de mai sus este un scurt fragment dintr-o amplă conversație de persuadare între o mamă și copilul ei, încercând să-l convingă că nu are de ce să-i fie teamă de medicul stomatolog, pentru că acesta nu-i va face rău, ci bine. „Mami, mi-e fricăăă!” este doar una dintre reacțiile verbale de repulsie pe care le au majoritatea copiilor, atunci când trebuie să meargă la un control stomatologic.

Obiceiurile bune de igienă orală/dentară se formează încă din copilărie. Este important ca părinții să-și ghideze copiii spre a dezvolta o atitudine relaxată față de vizita la medicul stomatolog, fără teamă.

Medicul dentist are responsabilitatea nu numai să trateze, ci și să fie apropiat de cei mici, să le înțeleagă fricile și să le demitizeze.

 Printre cele mai frecvente întrebări ale părinților se numără:

  • „Când este momentul potrivit pentru o primă vizită la stomatolog?”,
  • „Cât de dese să fie controalele de rutină?”;
  • „Cum să-l obișnuiesc pe copilul meu cu tratamentele dentare? Cum să nu-i mai fie frică?”.

Sunt o serie de întrebări pertinente la care în cele ce urmează o să încercăm să vă răspundem.

„Când este momentul potrivit pentru o primă vizită la stomatolog?”

Poate vi se pare prea devreme, dar vă recomandăm ca prima vizită la stomatolog a copilului dumneavoastră să aibă loc în primele 6 luni de la apariția primilor dinți, în principiu în jurul vârstei de 1 an. Primul consult medical stomatologic presupune examinarea dinților de lapte, a gingiilor și a maxilarului. În plus, medicul va explica părinților cum se realizează corect igiena orală la vârsta aceasta. Vă recomandăm să programați consultația din timp, de regulă dimineața, atunci când cei mici sunt mai odihniți și mai receptivi. Este bine să veniți cu micuțul dumneavoastră într-un port-bebe, acest fapt va favoriza calmul copilului. Începând cu vârsta de 6 luni, puteți masa gingiile copilului cu geluri speciale, care să-i amelioreze durerea și mâncărimea provocate de erupția dinților. Se recomandă folosirea jucăriilor dentare, care nu rănesc în niciun fel gingia, astfel copilul nu va mai băga mâinile în gură. Evitați să-i lăsați pe cei mici să doarmă cu suzeta, biberonul sau degetul în gură. Nu înmuiați suzeta sau biberonul în lichide dulci, deoarece acest obicei duce la apariția cariilor de biberon.

La vârste mai mari, vă sfătuim să-i obișnuiți cu periajul dentar de două ori pe zi. Puteți face această activitate împreună cu cel mic, pentru a-i da un exemplu pozitiv și pentru a căpăta tehnica periajului dentar.

„Cât de dese să fie controalele de rutină?”

            Controalele stomatologice de rutină pentru copii se fac ca și în cazul adulților, la 6 luni, pentru ca orice problemă medicală să poată fi depistată din timp și tratată.

            Recomandăm părinților să evite în alimentația copiilor excesul de dulciuri, de alimente tari și de zahăr. Dinții temporari sunt la fel de importanți ca și cei definitivi, deoarece ei formează baza celor din urmă. Dacă dinții temporari au fost cariați, vor avea probleme și cei definitivi.

„Cum să-l obișnuiesc pe copilul meu cu tratamentele dentare? Cum să nu-i mai fie frică?”

            Calm, răbdare și tact! Sunt trei dintre principalele „arme” cu care ar trebui să vă înarmați pentru ca să-i faceți pe micuții dumneavoastră să adopte o atitudine relaxată la cabinetul medicului stomatolog.

            Vă îndemnăm să adoptați o atitudine sinceră față de copii, să-i considerați parteneri egali de conversație și să le explicați, cât mai pe înțelesul lor, ce urmează să se întâmple la cabinetul stomatologic. Pentru a căpăta mai multă încredere, încercați să vă luați copilul la controlul dumneavoastră periodic, pentru ca acesta să se familiarizeze cu interiorul cabinetului dentar. Dacă dumneavoastră sunteți un părinte temător față de medicul dentist, nu încercați să-i inoculați frica și copilului, povestindu-i experiențele traumatizante prin care ați trecut. Încercați să-l încurajați și să-i fiți alături! Îi puteți povesti copilului despre cum este îmbrăcat medicul, ce ustensile poate folosi, ce sunete sau lumini sunt în cabinet. În ziua consultației adoptați o atitudine pozitivă, calmă și zâmbiți. Nu-l mințiți că nu o să doară, depinde de procedură, de afecțiunea medicală, de pildă o extracție, dar oferiți-i încredere și sprijin. Explicați-i că dintele va fi „amorțit”, că poate să-i spună doctorului tot ce simte, că medicul este atent și răbdător. Nu-i creați false așteptări, pentru că teama se va accentua. Puteți înainte de consultație să adoptați învățarea prin joacă, să urmăriți desene animate cu eroi care merg la dentist și care după vizita medicală sunt mai sănătoși. Luați cu dumneavoastră la cabinet jucăria preferată a copilului.

Fiziodent Implant Center oferă o gamă largă de servicii de stomatologie pentru copii, inclusiv educație, prevenție și tratament. Am dobândit de-a lungul timpului cunoștințe și resurse pentru a trata chiar și cele mai dificile complicații dentare pediatrice, dar am prefera să le prevenim să apară, prin controale periodice.

Serviciile noastre sunt concentrate pe educarea copiilor și familiilor pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase și pentru a preveni cariile, dar atunci când este nevoie, avem capacitatea de a repara și restabili zâmbetul copilului dumneavoastră. În general, recomandăm pacienților să vină la control la fiecare 6 luni pentru verificări și curățări de rutină, cu excepția cazului în care medicul dentist aplică un plan alternativ de tratament.

Pentru servicii stomatologice complete pentru copii, vă rugam să vă programați folosind formularul de contact de pe site-ul fiziodent.ro sau numerele de telefon 021.255.1989 și 0726.772.671.